Om deze functie te gebruiken dient u ingelogd te zijn.

Huyzen - Vastgoedmakelaar Antwerpen, Beveren, Lokeren, Dendermonde en Gent Vanaf 1 juni treedt de nieuwe regeling van de verlaagde registratierechten in werking
27/05/2018 - Nieuwsbrieven

Vanaf 1 juni treedt de nieuwe regeling van de verlaagde registratierechten in werking

Vanaf 1 juni treedt de nieuwe regeling van de registratierechten in werking. Ze is van toepassing op alle compromissen die vanaf die datum worden afgesloten.

Voor niet-gezinswoningen betaalt men nog steeds 10% registratierechten.

Voor de aankoop van een woning die voor minstens 9 jaar in huur wordt gegeven aan een sociaal verhuurkantoor (SVK) bedraagt het tarief 7%.

Voor de enige gezinswoning worden de registratierechten verlaagd naar 7%. De verlaging van het standaardtarief geldt wel enkel als het om de enige woning gaat en de koper er binnen de 2 jaar intrekt. Wie een huidige gezinswoning bezit, kan wel genieten van het systeem van verlaagde registratierechten als hij binnen het jaar deze woning verkoopt en er dus nog slechts 1 woning in eigendom blijft. Voor de bescheiden woningen, met een aankoopprijs tot 200000€, is er een vrijstelling op de eerste schijf van 80000€. Die vrijstelling komt overeen met 5600€. In de kernsteden en de Vlaamse rand geldt de korting tot een aankoopprijs van 220000€. Het kadastraal inkomen zal geen criterium meer zijn om van een verlaagd tarief te genieten. Wie binnen de 5 jaar na aankoop een ingrijpende energetische renovatie uitvoert, betaalt 6% registratierechten. Bij een bescheiden woning komt er een vrijstelling van 4800€ bij. Het gaat om een renovatie waarbij de verwarming, koeling, luchtcirculatie ... volledig vervangen wordt en minstens 75% van de buitenschil wordt (na)geïsoleerd. Voor een gezinswoning die beschermd monument is, bedraagt het tarief slechts 1% mits 6% wordt geïnvesteerd in het behoud van het onroerend goed. Het systeem van de abattementen verdwijnt.

Het tarief gezinswoning en de meeneembaarheid (het maximum van €12500 wordt voortaan geïndexeerd) kunnen met elkaar gecombineerd worden.

contacteer ons

Vernieuwen

* Verplichte velden
Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring op deze website makkelijker te maken. Meer weten Verder gaan