Om deze functie te gebruiken dient u ingelogd te zijn.

Huyzen - Vastgoedmakelaar Antwerpen, Beveren, Lokeren, Dendermonde en Gent Woonsurvey 2018
02/07/2019 - Nieuwsbrieven

Conclusie woonsurvey 2018: het nieuwbouwaanbod doet de gemiddelde kwaliteit van het woonpark stijgen

Wat is de woonsurvey?

De woonsurvey van 2018 is een grootschalig onderzoek, dat uitgaat van de Vlaamse regering. Uit de antwoorden van de bevraagde huishoudens blijkt dat de woningkwaliteit er de voorbije vijf jaar globaal op verbeterd is: het aandeel van woningen in goede staat steeg tuseen 2013 en 2018 van 70% naar 77%. Dat ging hoofdzakelijk ten koste van het aandeel woningen in latige staat. Het aandeel woningen in slechte of zeer slechte staat is een stuk minder gedaald. Het gerealiseerde nieuwbouwaanbod heeft de gemiddelde kwaliteit doen stijgen. De renovatiegraad in Vlaanderen ligt nog steeds (te) laag.

Vooruitgang

Een belangrijke verbetering situeert zich bij vocht: anno 2018 heeft 15% van het patrimonium een probleem van insijpelend of opstijgend vocht. In 2013 lag dat aandeel 5% hoger. Deze vooruitgang lijkt zich wel hoofdzakelijk te situeren buiten de centrumsteden. De oorzaak ligt niet alleen bij renovatie, maar ook bij de instroom van nieuw en kwalitatiever aanbod. Die conclusie kunnen we ook globaal voor alle woningkwaliteitsproblemen trekken.

Veel slechte woningen in aanbod private huurmarkt

Algemeen is de woningkwaliteit nog steeds een stuk beter bij eigenaarswoningen da op de private huurmarkt. Probleem op de huurmarkt is dat er een aanzienlijk segment van slechte woningen in het aanbod blijft zitten.

Meer en meer zonnepanelen

Vlaamse woningen beschikken meer en meer over zonnepanelen. In 2018 ging het om 16%, bijna allemaal eigenaarswoningen.

Beter geïsoleerde woningen

Woningen zijn steeds beter geïsoleerd. Op vlak van dakisolatie bijvoorbeeld stelden de onderzoekers een kleine groei vast. Vrijwel elke woning beschikt over isolerend glas. Dat is slechts voor 4% niet het geval.

Centrale verwarming boven

Ondertussen beschikt 89,1% van de Vlaamse woningen over centrale verwarming. Hier valt hoofdzakelijk de sterke inhaalbeweging van de private en de sociale huurmarkt op. In 2013 scoorden die segmenten significant minder maar die achterstand is nu quasi volledig ingelopen.

Ruime woningen

In vergelijking met het buitenland leven Vlamingen gemiddeld in vrij ruime woningen. En, uit de Woonsurvey blijkt dat tegenover 2013 opnieuw minder mensen kampen met een gebrek aan ruimte in de woning.

Wil u op de hoogte blijven van ons vastgoedaanbod? 

Laat uw woonwensen achter op onze website of bezoek één van onze kantoren te Antwerpen, Beveren, Lokeren, Dendermonde of Gent

Bron: CIB

contacteer ons

Vernieuwen

* Verplichte velden
Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring op deze website makkelijker te maken. Meer weten Verder gaan