Om deze functie te gebruiken dient u ingelogd te zijn.

Huyzen - Vastgoedmakelaar Antwerpen, Beveren, Lokeren, Dendermonde en Gent Afschaffing woonbonus
01/10/2019 - Nieuwsbrieven

Afschaffing woonbonus : koopt u beter een huis voor 1 januari?

Voor de duidelijkheid: voor wie nu al een lening heeft om zijn woning af te betalen, blijft de woonbonus gewoon verder lopen. 

Maar staat u nu op het punt om een woning te kopen, dan haast u zich beter. De beslissing van de regering om de registratierechten te verlagen (6% in plaats van 7%) zal niet opwegen tegen de afschaffing van de woonbonus. 

Wat is de woonbonus?

De woonbonus is een belastingvoordeel voor mensen die een lening aangaan om een woning te kopen.

De nieuwe regering schaft de woonbonus af vanaf 1 januari, waardoor mensen met een lening meer belastingen zullen betalen. Alleenstaanden met een gemiddelde lening zullen op 25 jaar tijd bijna 20.000 euro extra belastingen moeten betalen. Een koppel verliest door de maatregel gemiddeld 40.000 euro.

Wat zijn registratierechten?

Wie een nieuwe woning koopt, moet hierop (éénmalig) belastingen betalen. De nieuwe regering verlaagt deze van 7% van de aankoopprijs naar 6%. Dat betekent dat u voor een gemiddelde woning 2.500 euro minder zal moeten betalen. Voor een woning die minder dan 200.000 euro (of 220.000€ in kernsteden) kost, blijft er wel nog een extra voordeel bestaan. Die kopers kunnen 4.800 euro terugkrijgen. Wie een grondige energierenovatie doorvoert, kan nog een extra voordeel krijgen: die kopers betalen maar 5 % registratierechten. Maar ook in die gevallen weegt de verlaging van de registratierechten totaal niet op tegen het schrappen van de woonbonus. 

Kopers van een nieuwbouw woning worden benadeeld

Kopers van een nieuwbouwwoning betalen geen registratiebelasting maar 21% BTW. Zij zullen geen verlaging van de fiscaliteit krijgen én zien ook de woonbonus verdwijnen.

Enkel voordelig voor de heel dure woningen

Enkel voor wie een heel dure woning koopt, kunnen de maatregelen voordelig uitvallen. Voor een alleenstaande moet het dan gaan om een woning van zo'n 2.000.000 €; voor koppels zelfs bijna 4.000.000€. Enkel dan levert de verlaging van de registratierechten een voordeel op tegenover het verdwijnen van de woonbonus.

Wil u op de hoogte blijven van ons vastgoedaanbod?

Laat uw woonwensen achter op onze website of bezoek één van onze kantoren te AntwerpenBeverenLokerenDendermonde of Gent

Bron : VRT nieuws. 

contacteer ons

Vernieuwen

* Verplichte velden
Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring op deze website makkelijker te maken. Meer weten Verder gaan