Om deze functie te gebruiken dient u ingelogd te zijn.

Huyzen - Vastgoedmakelaar Antwerpen, Beveren, Lokeren, Dendermonde en Gent STRENGER BELEID IN VERBAND MET WONINGLENINGEN
26/11/2019 - Nieuwsbrieven

STRENGER BELEID IN VERBAND MET WONINGLENINGEN

De Nationale Bank van België, onder druk van de Europese autoriteiten, legt vanaf januari 2020 nieuwe regels op in verband met het verstrekken van woningleningen.

Kredieten met een hoge quotiteit

We hebben het hier over woonkredieten waarbij meer dan 90% van het aankoopbedrag voor een eigen woning of meer dan 80% van het aankoopbedrag voor een investeringspand wordt beleend. De verhouding tussen het geleende bedrag en de waarde van de woning wordt ook wel de ‘quotiteit’ genoemd. Daarnaast hebben we het ook over leningen waarbij het totale bedrag van de lening groter is dan 9 keer het jaarinkomen van de kredietnemer. Aangezien deze woonkredieten een hoger risico op wanbetalingen opleveren, worden deze transacties geviseerd. De Nationale Bank vraagt dat de banken zich bij het verstrekken van zulke kredieten inhouden en een aantal limieten respecteren. Dat zal zich vertalen in hogere rentevoeten voor bepaalde types woonkredieten of in meer weigeringen van kredietdossiers door de banken.

Evolutie in verband met kredietbeleid

De banken pushen hun klanten al jaren om minstens 20 procent van de aankoopprijs met eigen geld te betalen als ze een lening willen afsluiten. Tot 2012 kenden de Belgische banken vrij veel hypothecaire leningen toe met een looptijd van meer dan 25 jaar en/of een quotiteit van meer dan 100 procent. Daarna gingen ze op de rem staan, omdat de Nationale Bank hogere kapitaalbuffers voor dat type leningen begon te eisen. Sinds 2014 merkte de toezichthouder weer een versnelling van de kredietgroei, vooral voor leningen met een looptijd van 20 tot 25 jaar en een quotiteit tussen 90 en 100%. Daarom neemt de Nationale Bank extra maatregelen.

Conclusie

Belgische banken mogen in theorie nog altijd leningen toekennen met een quotiteit van meer dan 100% maar in de praktijk zien we dat het aantal banken dat klanten toestaat om meer te lenen dan de waarde van hun woning zienderogen slinkt. Begin van 2019 deden 4 banken dat nog, eind 2019 nog maar 2. Op termijn zal geen enkele bank nog hypothecaire leningen met een quotiteit van meer dan 100% toekennen.

Wil u op de hoogte blijven van ons vastgoedaanbod?

Laat uw woonwensen achter op onze website of bezoek één van onze kantoren te AntwerpenBeverenLokerenDendermonde of Gent

contacteer ons

Vernieuwen

* Verplichte velden
Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring op deze website makkelijker te maken. Meer weten Verder gaan