Om deze functie te gebruiken dient u ingelogd te zijn.

Huyzen - Vastgoedmakelaar Antwerpen, Beveren, Lokeren, Dendermonde en Gent Vastgoedprijzen Antwerpen
04/02/2020 - Nieuwsbrieven

Wat zijn de vierkante meter prijzen van vastgoed in Antwerpen ?

Stijging vastgoedprijzen provincie Antwerpen in 2019

Als we de algemene vastgoedtendenzen in 2019 bekijken, zien we dat de immo prijzen als volgt zijn gestegen met :

  • 4,5% voor een open bebouwing 
  • 3,7% voor een gesloten bebouwing of halfopen bebouwing
  • 6,7% voor een appartement 

Hoeveel is een gemiddelde huis of appartement in Antwerpen waard?

Volgens de Tijd was een huis in grootregio Antwerpen gemiddeld 294.073€ waard. De waarde van de huizen steeg, op 4 jaar tijd, met 14%. Voor een appartement tel je gemiddeld 209.123€ neer. De waarde van de appartementen steeg, op 4 jaar tijd, met 17%. 

Op de website van de Vlaamse Overheid kan je een profielschets van de stad downloaden. Een gebouw heeft gemiddeld 2,7 bouwlagen. De gebouwen zijn als volgt verdeeld :

  • 50,2% appartementen
  • 38,6% gesloten bebouwingen
  • 3,7% halfopen bebouwingen
  • 1,4% open bebouwingen
  • 5,4% handel

De gemiddelde leeftijd van de inwoners is 39,7 jaar. De gemiddelde gezinsgrootte is 2,09.

Wie in de vijf Vlaamse provinciehoofdsteden op zoek gaat naar een appartement zal gemiddeld gezien het minst neertellen in Antwerpen. Uiteraard zijn er per wijk grote verschillen. Voor een appartement in de begeerde delen van het Stadscentrum betaal je iets meer dan 300.000€ gemiddeld. Sommige buurten trekken ook meer aan. De laatste 2 jaren noteren we ook een spectaculaire stijging met 22% van de vastgoedprijzen op Linkeroever. In vijf jaar werd een flat er bijna 38% duurder. Intussen betaal je daar intussen ook bijna 300.000€ gemiddeld voor een appartement. Dit is een gevolg van de vele nieuwbouwprojecten op Linkeroever. Die trekken de gemiddelde prijs omhoog. Nieuwbouw is nu eenmaal duurder dan bestaande appartementen. In Borgerhout en Merksem lagen de prijzen voor een appartement dan een stuk lager dan het gemiddelde.

Op de notarisbarometer kan je volgend overzicht terugvinden van de gemiddelde verkoopprijzen van appartementen en huizen in Antwerpen 1 (postcode 2000), Antwerpen 5 Linkeroever (postcode 2020), Antwerpen 7 (postcode 2018), Antwerpen 2 (postcode 2020), Berchem (postcode 2600), Antwerpen 6 (postcode 2060), Antwerpen 3 (postcode 2030), Hoboken (postcode 2660), Wilrijk (postcode 2610), Borgerhout (postcode 2140) en Merksem (postcode 2170):

De Antwerpse huizen waren het duurst in de zone 2020 omdat in de wijk ‘Den brandt’ de duurste, grote huizen staan ingeplant. Aangezien deze wijk zich ook uitstrekt over een deel van Wilrijk, verklaart dit ook de grote prijsstijging in Wilrijk. Omgekeerd waren de huizen het goedkoopst in Hoboken. Als we een vergelijking maken over de afgelopen 5 jaar dan zien we dat de prijzen ten oosten van de Leien en ten Noorden van de Gemeente- en de Carnotstraat het meest zijn gestegen. Dit is ook een gevolg van de nieuwbouwprojecten die deze minder aantrekkelijke buurten opwaarderen. Panden raken er snel verkocht omdat ze dicht bij het centrum wonen en ze verwachten dat de opwaardering zich verder zal doorzetten.

Op de notarisbarometer kan je volgend overzicht terugvinden van de gemiddelde verkoopprijzen van huizen in Antwerpen 1 (postcode 2000), Antwerpen 5 Linkeroever (postcode 2020), Antwerpen 7 (postcode 2018), Antwerpen 2 (postcode 2020), Berchem (postcode 2600), Antwerpen 6 (postcode 2060), Antwerpen 3 (postcode 2030), Hoboken (postcode 2660), Wilrijk (postcode 2610), Borgerhout (postcode 2140) en Merksem (postcode 2170):

Zal het vastgoed even sterk stijgen in de komende jaren?

Enkele overheidsinstanties zoals Standard & Poor's, de OESO, het IMF en de Nationale Bank wijzen erop dat de vastgoedprijzen in België overgewaardeerd zijn. Sommige vastgoedanalisten voorspellen dat het verdwijnen van de woonbonus en de verstrenging van het kredietbeleid van de banken in 2020 een effect zullen hebben op de vastgoedmarkt. Op zijn minst zouden de prijzen dus niet meer zo sterk stijgen als in de afgelopen jaren. 

Investeringsvastgoed in Antwerpen brengt het meeste op

Volgens de Tijd steeg de gemiddelde huurprijs voor een appartement in Vlaanderen vorig jaar met 3,2% tot 719 euro. In Antwerpen betaalt een huurder gemiddeld 790€ per maand. Sinds 2018 steeg de huurprijs er met 1,1%. Antwerpen is dus de duurste provinciehoofdstad om te huren. Als men bijvoorbeeld vergelijkt met investeringsvastgoed in de stad Gent, blijkt dat de aankoop van een gelijkaardig appartement minder duur is dan in Gent maar wel meer huur opbrengt. De waardestijging van vastgoed in Gent en Antwerpen zijn gelijklopend. Als je dus alle factoren bekijkt, kan je best je geld investeren in een goed gelegen appartement in Antwerpen. 

Hoeveel is mijn appartement of huis in Antwerpen waard? 

Als je deze gemiddelde prijzen wil vergelijken met jouw pand, moet je natuurlijk appels met appels vergelijken. Alles draait om locatie. Binnen steden en gemeenten zijn er grote verschillen. Antwerpen Zuid is Antwerpen Noord niet. Sommige buurten zijn ook in heropleving toe. Kijk maar de sterke prijsstijging op Linkeroever in de afgelopen jaren. Daarnaast moet je ook rekening houden met de staat van het pand, eventueel waardeverminderende factoren, enzovoort.

Als je een correct beeld wil van de waarde van jouw pand, neem je best contact op met een ervaren vastgoedprofessional.

Wenst u een gratis waardebepaling voor uw pand in regio Antwerpen?

Neem contact op ons Huyzen kantoor te Antwerpen, Amerikalei 160.  U kan ons bellen op  03 237 33 37 of mailen op antwerpen@huyzen.be 

contacteer ons

Vernieuwen

* Verplichte velden
Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring op deze website makkelijker te maken. Meer weten Verder gaan