Gratis schatting

De warmtepomp: de milieuvriendelijkste, maar (nog) niet de goedkoopste

Zeven op de tien woningen in Vlaanderen kunnen worden uitgerust met een “energiezuinige en klimaatvriendelijke” warmtepomp, zo blijkt uit berekeningen van de overheid. Maar de prijs blijft veel mensen afschrikken. Verhoogde taksen op Vlaams en Europees niveau moeten warmtepompen aantrekkelijker maken voor de consument.

Om de klimaatdoelstellingen te halen,
moeten we over enkele jaren af van fossiele brandstoffen zoals gas, ook wat de verwarming van onze huizen betreft. Vandaar de opkomst van de erg energiezuinige warmtepomp, die op elektriciteit wordt aangedreven en daardoor een pak milieuvriendelijker is. Toch heeft de sector van de warmtepompen het erg moeilijk, mede omdat veel mensen denken dat zo’n warmtepomp enkel goed functioneert in perfect geïsoleerde woningen.

WARMTEPOMPKLAAR

Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) lanceert daarom nu de campagne ‘warmtepompklaar.’ Via zo’n vijftien vragen kom je via de online tool te weten of je woning nu al geschikt is voor een warmtepomp, dan wel of je je woning eerst nog wat beter moet isoleren. Volgens berekeningen van het VEKA zal de uitkomst erg vaak positief zijn. Samen met experts van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) lichtte het de Vlaamse woningmarkt door.
Conclusie: twee op de drie woningen zijn vandaag al klaar voor een “energiezuinige en klimaatvriendelijke” warmtepomp.

Concreet: in 35 procent van de eengezinswoningen kan vandaag zonder veel problemen of aanpassingen een warmtepomp worden geïnstalleerd.

35% EENGEZINSWONINGEN IS WARMTEPOMPKLAAR

Nog eens 35 procent van de eengezinswoningen is klaar voor een zogenaamde hybride warmtepomp: een combinatie van je bestaande gasketel met een warmtepomp. Een soort van tussenoplossing, waar veel energie-experts niet laaiend enthousiast over zijn. Wat appartementen betreft, zijn maar liefst twee op de drie appartementen nu al geschikt om uit te rusten met een warmtepomp.

VEKA-woordvoerder Lotte Ringoot: “Veel mensen zitten met de vraag of hun woning voldoende klaar is voor een warmtepomp, deze tool biedt daar een eerste concreet antwoord op.”
Je komt via de online tool vervolgens ook te weten wat een warmtepomp ongeveer kost, én hoe fors je EPC-score hierdoor verbetert. Een betere EPC-score kan de verkoopwaarde van je woning doen stijgen.
Ringoot: “Wie vandaag een perfect werkende verwarmingsinstallatie op fossiele brandstof heeft, moet die natuurlijk niet vervangen. Maar bereid je nu al wel grondig voor op de toekomst. Wie vandaag een fossiele ketel heeft die aan vervanging toe is, maakt immers een keuze voor de komende twintig jaar.”

MEER TAKSEN OP GAS

De achilleshiel van de warmtepomp is dat die op dit moment – qua verbruik – nog niet goedkoper is dan een gasketel. Wat te maken heeft met de erg hoge elektriciteitsprijs in vergelijking met de relatief lage prijs voor gas. “Maar de Vlaamse regering gaat werk maken van een lagere elektriciteitsfactuur”, beklemtoont Nathalie Devriendt van ODE Vlaanderen, de sectorfederatie voor hernieuwbare energie. “Ook wij zeggen aan mensen dat ze niet halsoverkop op een warmtepomp moeten overschakelen. Maar is je gasketel aan vervanging toe, dan neem je effectief een beslissing op de lange termijn. En dan ben je vandaag beter af met een warmtepomp, gezien wat er de komende jaren allemaal gaat veranderen.”

Dat zegt ook VEKA. Vlaanderen gaat de komende jaren de taksen op elektriciteit fors verlagen, door de taksen op gas te laten stijgen, waardoor een warmtepomp niet alleen de meest milieuvriendelijke maar tegelijk ook de goedkoopste verwarmingsoptie wordt. Daarnaast wordt op Europees niveau vanaf 2027 bovendien een koolstoftaks ingevoerd, waardoor fossiele brandstoffen opnieuw een pak duurder zullen worden.

Vragen voor één van onze experten?

Neem contact op en we helpen je graag verder.

Contacteer ons
download grid_on Created with Sketch. Created with Sketch. volume-mute2 volume-medium