Extra korting voor wie ‘groen’ woonkrediet afsluit
Energiezuinigheid wordt een steeds belangrijkere factor op de woningmarkt. Ook de banken hanteren steeds meer een duurzaamheidsbeleid. Zo verlenen steeds meer banken extra rentekortingen wanneer je een krediet voor een energiezuinige woning afsluit. De regels voor energieverslindende woningen worden dan weer wat strenger.
Heb je al gehoord van de energiekorting?
Dat is de rentekorting die heel wat banken toepassen voor leningen die bedoeld zijn om een energiezuinige woning te kopen of nieuw te bouwen. De korting ligt meestal tussen 0,05 procent en 0,25 procent en is gekoppeld aan de energieprestaties van de woning. Hoe lager het energieverbruik van je woning, hoe hoger de korting die je krijgt.
GROENE KORTING
Koop je een nieuwbouwwoning, dan krijg je automatisch de maximale korting. Voor bestaande woningen hangt de korting af van de energiescore van de woning. Voor een woonkrediet van gemiddelde omvang scheelt die groene korting al gauw enkele tientallen euro’s per maand. Leen je bijvoorbeeld 300.000 euro over een looptijd van 25 jaar, dan doet een extra rentekorting van 0,20 procent je aflossing zakken met zo’n 30 euro per maand, of 360 euro per jaar. Over de volledige looptijd bekeken, spaar je zo bijna 10.000 euro aan interesten uit. Ook als je de woning na 10 jaar weer verkoopt, pluk je daar de vruchten van: door de rentekorting heb je in die tijd meer kapitaal afgelost en moet je globaal zo’n 2.000 euro minder terugbetalen aan de bank.
AANTREKKELIJK VOOR KOPERS
Energiekortingen zijn aantrekkelijk voor de klant en passen perfect in het duurzaamheidsverhaal van de banken. Maar in wezen draait het allemaal om risicobeheer. Wie een energiezuinige woning koopt, betaalt minder voor energie en houdt dus meer geld over om de leningaflossing te betalen. Dat beperkt het risico op wanbetaling. Bovendien zijn milieuvriendelijke woningen aantrekkelijker voor kopers en behouden ze beter hun waarde. Dat is een extra garantie voor de bank en beperkt het risico als het ooit misloopt en de woning gedwongen verkocht moet worden.
Behalve energiekortingen staan de banken ook andere voordelen toe voor woningen met een gunstige EPC-score en bijhorend energielabel. Bij BNP Paribas Fortis bijvoorbeeld betaal je het eerste jaar geen reserveringscommissie als je een energiezuinige woning bouwt of koopt op plan. Dat is een commissie die normaal in de startfase wordt aangerekend op het geld dat je nog niet hebt opgenomen. Belfius laat looptijden tot 30 jaar toe aan wie een woning koopt met EPC A of B. Bij KBC kan je tot 100 procent van de aankoopprijs lenen voor een energiezuinige woning.
OOK BIJ RENOVATIES
Ook renovatiewoningen komen bij steeds meer banken in aanmerking voor energiekortingen op het woonkrediet. Argenta laat de korting meteen ingaan bij de aankoop van de woning als je je engageert om je eigendom binnen de drie jaar te renoveren tot EPC-label A of B. Haal je die deadline niet, dan valt de korting weer weg. Argenta is daarmee een uitzondering. De meeste banken werken omgekeerd en laten de bijkomende energiekorting pas ingaan na de renovatie, als je het verbeterde EPC kan voorleggen.
MEER RENTE VOOR ENERGIEVERSLINDENDE WONING
Tegenover al die kortingen staat dat je méér rente betaalt voor een energieverslindende woning. “Steeds meer banken passen renteverhogingen toe voor woningen met een slechte energiescore,” stelt John Romain van Immotheker vast. “Voor woningen met EPC-label F of G liggen die meestal rond 0,20 à 0,25 procent. Energetisch renoveren is een pure financiële noodzaak voor wie die renteverhoging niet tot het einde van de looptijd wil meeslepen,” aldus Romain.
Wie een woning koopt met energielabel E of F is sowieso verplicht om minstens te renoveren tot label D. Liefst 40 procent van de woningen die de voorbije tien jaar werden verkocht of verhuurd in Vlaanderen, haalt dat label niet.
John Romain waarschuwt: “Als een EPC E of F gepaard gaat met een leningquotiteit van 90 procent of meer, dan gaan bij de bank alle alarmbellen af. De renteverhoging kan dan oplopen tot 70 basispunten. De leningquotiteit geeft aan welk percentage van de aankoopprijs geleend wordt. Hoge quotiteiten in combinatie met een slecht EPC zijn risico’s die de banken liever kwijt dan rijk zijn. Sommige banken beperken de maximale leningquotiteit in zo’n geval tot 80 of 90 procent. Andere gaan na of de koper beschikt over een voldoende budget om de woning energetisch te renoveren – die enveloppe loopt snel op tot 50.000 euro – en leggen de lat hoger qua besteedbaar inkomen.”