Gratis schatting

Hoe kan u uw renovatie financieren?

Wie een woning koopt of bouwt, kan meestal niet om een hypothecair woonkrediet heen. De Vlaming tast steeds dieper in zijn portemonnee. Het mediaan kredietbedrag dat kopers in 2020 ontleenden lag op 108.170 euro, ruim 8% hoger dan in 2019. 5% van de hypothecaire kredieten dienen niet alleen voor de aankoop van een woning maar ook meteen voor de verbouwing. Nog eens 9% van de woningkredieten wordt louter afgesloten om verbouwingen te bekostigen. Momenteel ligt de rentevoet voor een krediet met een looptijd van 20 jaar rond 1,29 procent. Voor een krediet dat u op 10 jaar afbetaalt, ligt de rentevoet op 0,94%.

Hoe kan u uw renovatie financieren? Hoe kan u uw renovatie financieren?

BELASTINGVERMINDERING VOOR HYPOTHECAIR KREDIET

De woonbonus werd afgeschaft: wie leent om zijn enige, eigen woning te renoveren, krijgt geen belastingvermindering meer.

Leent u om de renovatie te financieren van een tweede verblijf of opbrengsteigendom, dan krijgt u wél een fiscaal voordeel: u kan de interesten en het kapitaal aftrekken van de onroerende inkomsten die u aangeeft.

WEDEROPNAME VAN BESTAAND KREDIET

Heeft u reeds een hypothecaire lening lopen, dan kan u uw bankier een wederopname vragen. De bank leent u dan opnieuw een bedrag dat u al hebt terugbetaald. De looptijd van het bedrag dat u leent via een wederopname is beperkt tot de einddatum van de bestaande hypothecaire inschrijving.

Omdat het gaat om een nieuw krediet binnen de bestaande inschrijving, leent u het bedrag dat u heropneemt tegen de huidige marktvoorwaarden.

GROENE RENOVATIELENING

U kan via de bank een groene renovatielening aangaan voor ingrepen, waarvan minstens de helft ‘groen’ zijn, met name zonnepanelen, isolatie, warmtepomp, inbraak- en/of brandwerende investeringen. Tegenwoordig kan u zo een lening afsluiten aan een interestvoet van 1,3%.

RENOVATIEKREDIET

Voor kleinere bedragen is een renovatiekrediet interessanter dan lenen via een hypothecaire inschrijving. De toekenning gaat vrij snel en u hoeft niet naar de notaris.

De meeste banken hebben een verbouwingslening in de aanbieding met gunstigere tarieven dan voor een gewoon consumentenkrediet, vaak met een rentevoet van 2,5%.

GRATIS RENOVATIELENING VIA DE VLAAMSE OVERHEID

Heeft u een energieverslindende woning gekocht, dan kan u dit jaar bij de Vlaamse overheid een renteloos renovatiekrediet tot 60.000€ aangaan om het pand binnen de 5 jaar energiezuiniger te maken. Voor de voorwaarden verwijzen we naar https://www.vlaanderen.be/renteloze-lening-voor-nieuwe-eigenaars-in-2021-bij-energierenovatie

VERBOUW EEN WONING MET UW AANVULLEND PENSIOEN

U kan een ‘voorschot’ nemen op uw aanvullend pensioen. De pensioeninstelling leent u dan op basis van deopgebouwde pensioenreserves. Deze blijven op de rekening van de pensioeninstelling staan. Het bedrag dat u kan opnemen, is beperkt tot 65% van wat u bijeen spaarde in uw groepsverzekering. U betaalt meestal 0,75 tot 1 procent boven de opbrengst van uw aanvullend pensioenplan. De betaalde intresten kunt u wel fiscaal inbrengen. U kiest zelf wanneer u terugbetaalt maar als u verkoopt, moet u het voorschot terugbetalen.

Een alternatief is om uw aanvullend pensioen te gebruiken als waarborg van uw woonkrediet. U hoeft dan geen schuldsaldoverzekering (met bijhorende medische tests) af te sluiten.

Een tweede alternatief is om een bulletkrediet af te sluiten; u betaalt tijdens de looptijd geen kapitaal maar enkel interesten af. U kan de intresten laten ‘oprenten’ zodat u ze pas op het einde hoeft te betalen. De eindvervaldag van het krediet kan u laten gelijklopen met het moment waarop uw aanvullend pensioen wordt uitbetaald (op de wettelijke pensioenleeftijd). U kan hier dus meer lenen dan wat u al hebt opgebouwd aan reserves in uw pensioenplan. Vaak ligt de interestvoet van een bulletkrediet ook lager dan de intrest die u moet betalen op de rente bij voorschot op uw groepsverzekering. U zal wel notaris- en hypotheekkosten moeten betalen op het bulletkrediet.

OP ZOEK NAAR EEN BETROUWBARE IMMO MAKELAAR IN ANTWERPEN, GENT, LOKEREN, DENDERMONDE, SINT-NIKLAAS OF BEVEREN?

Neem vandaag nog contact met één van onze immokantoren te AntwerpenGentLokerenDendermonde of Beveren.

Bron: Netto Vastgoedgids

Vragen voor één van onze experten?

Neem contact op en we helpen je graag verder.

Contacteer ons
download grid_on Created with Sketch. Created with Sketch. volume-mute2 volume-medium