Gratis schatting

Hypothecaire kredieten met vaste rentevoet voordelig in België

Uit statistieken van de Europese Centrale Bank (ECB) blijkt dat een hypothecair krediet met vaste rente gemiddeld meer kost in de eurozone dan in ons land. Voor een woonlening met variabele intrestvoet is het wél een ander verhaal.

Hypothecaire kredieten met vaste rentevoet voordelig in België Hypothecaire kredieten met vaste rentevoet voordelig in België

Wie in december vorig jaar een lening met een vaste rente op meer dan tien jaar afsloot, betaalde in ons land gemiddeld een rentevoet van 3,60%. Dat was op Spanje (3,21%), Oostenrijk (3,31%), Nederland (3,34%) en Finland (3,53%) na de laagste intrestvergoeding in de eurozone. Het gemiddelde bedroeg 3,63%.

Voor leningen met een variabele rente zijn we dan weer duurder. In december bedroeg het toegekende tarief van leningen met een jaarlijks herzienbare rente gemiddeld 5,66%. Dat was op de 5,80% in Slovenië na het hoogste van de hele eurozone. Het gemiddelde lag op 4,86%. In Kroatië was dit zelfs maar 2,93%.

Dat de rente op leningen met variabele rente hoger ligt dan op leningen met vaste rente is ongebruikelijk. Dat komt door de politiek van de Europese Centrale Bank (ECB), die haar intrestvoeten op een voldoende hoog peil bracht om zo de hoge inflatie te beteugelen. De ECB gebruikt daarvoor kortetermijnrentes.

Ook voor leningen met een aanpassing van de rente op 3 of 5 jaar is België duurder dan het merendeel van de eurolanden, al is het voor die formules minder uitgesproken het geval dan voor leningen met een jaarlijks aanpasbare rente.

Verwachting: kortetermijnrentes zullen dalen

De rentes voor lange looptijden of looptijden die gedurende een hele poos vast liggen, worden door de ­f­­­inanciële markten vrij bepaald. Dat ze onder het peil van de kortetermijnrentes liggen, wijst erop dat de bankiers verwachten dat die kortetermijnrentes in de toekomst zullen dalen. De Belg is sowieso een fan van leningen met een vaste rente. In de laatste drie maanden van vorig jaar had liefst 97,3% van de nieuwe hypothecaire kredieten in ons land een vaste rentevoet of een rentevoet die minimaal tien jaar vast blijft.

Bron: HLN

Vragen voor één van onze experten?

Neem contact op en we helpen je graag verder.

Contacteer ons
download grid_on Created with Sketch. Created with Sketch. volume-mute2 volume-medium