Gratis schatting

Meer geleend voor woningen maar aantal kredietaanvragen daalt

In de eerste drie maanden van dit jaar werd er een recordbedrag van 11 miljard euro geleend om een woning te kopen. Tegelijk daalde het aantal aanvragen voor nieuwe woonleningen sterk: 8,5% minder dan in het eerste trimester van vorig jaar. De oververhitte woonmarkt vertoont dus tekens van afkoeling. In de eerste drie maanden van dit jaar is het gemiddelde bedrag dat geleend werd voor een woning gestegen tot 196.000 euro. Dit bedrag is op drie jaar tijd met 23 procent toegenomen.

Meer geleend voor woningen maar aantal kredietaanvragen daalt Meer geleend voor woningen maar aantal kredietaanvragen daalt

KENTERING IN AANTAL AANVRAGEN

Tegelijk ziet het ernaar uit dat de piek stilaan bereikt is. Want terwijl er voor een recordbedrag aan woonleningen werd afgesloten, is het aantal aanvragen voor nieuwe woonkredieten in dezelfde tijdspanne gedaald. Dit kan wijzen op een stabilisering of een daling van het aantal woonkredieten, dat wordt aangegaan. Welke impact dit zal hebben op de woningprijzen, is nog af te wachten.

STIJGENDE HYPOTHEEKRENTES

Men verwacht dat het aantal woonleningen zal dalen met 10% ten opzichte van vorig jaar. De kandidaat-kopers hebben dus een afwachtende houding. In de maanden maart en april zag men een sterkere stijging van het aantal aanvragen omdat mensen een enorme stijging van de rentes verwachten. De hypotheekrentes zijn tijdens de eerste 3 maanden van dit jaar verdubbeld. Op een looptijd van 20 jaar is de vaste rente ongeveer van 1,2% naar 3% gegaan. Waarschijnlijk zullen de rentes nog blijven stijgen, vooral voor leningen met een looptijd van 20 jaar, maar minder voor leningen op 25 en 30 jaar. Daar zijn de rentes al aan het plafonneren.

We zitten nog altijd aan, historisch gezien, vrij lage rentes. Als je het historisch bekijkt, zal je zien dat we in 1993 bijvoorbeeld nog aan 9% zaten. Vandaag (begin juli 2022) zitten we met rentes tussen de 3% en 3,50%. Men vermoedt dat de rente dit jaar nog zal doorstijgen tot 5%.

LOOPTIJDEN VAN 25 JAAR WINNEN AAN POPULARITEIT

Woonkredieten zijn de voorbije maanden op korte tijd fors duurder geworden. Om de aflossing te temperen, zijn looptijden van 25 jaar populairder aan het worden. De jongste jaren ging het hard op de huizenmarkt. Alleen vorig jaar al telde je 7,1% meer neer om een woning aan te kopen.

Is het nog een goed moment om een woonlening af te sluiten? Gezien de hypothecaire rente op korte tijd flink gestegen is en lenen duurder werd, stellen veel mensen zich de vraag. Je zou denken van niet maar het net interessanter geworden om te lenen omwille van het veel groter voordeel door de hoge inflatie. We verwachten dat de inflatie structureel hoger zal zijn dan in de afgelopen tien jaar.

Bron: CIB

 

Vragen voor één van onze experten?

Neem contact op en we helpen je graag verder.

Contacteer ons
download grid_on Created with Sketch. Created with Sketch. volume-mute2 volume-medium