Gratis schatting

Renovatieplicht vanaf 2023

De CO₂-uitstoot in de industrie, de landbouw, wonen en mobiliteit moet tegen 2030 met 40 procent worden teruggedrongen.

Renovatieplicht vanaf 2023 Renovatieplicht vanaf 2023

Nieuwbouw

Vanaf 2023 mogen nieuwe woningen alleen nog fossielvrij verwarmd worden. Met het gasverbod wil de regering gezinnen die bouwen naar een warmtepomp duwen. De regering installeert wel een overgangsmaatregel. Nog tot 2026 is het toegelaten een hybride warmtepomp - een combinatie van een gasketel met een warmtepomp - te plaatsen in een nieuwbouw.

Een noodzakelijke voorwaarde voor het gasverbod is dat warmtepompen, die op elektriciteit draaien, financieel aantrekkelijk zijn. De premie voor warmtepompen wordt opgetrokken tot 2.250 euro. De regering zal de energieregulator VREG vragen de distributienettarieven voor eigenaars te verlagen. Een lastenverschuiving van elektriciteit naar gas moet de aantrekkelijkheid van een warmtepomp in de hand werken. Aan die taxshift wordt verder gewerkt.

Renovatieplicht

70% van de Vlaamse woonhuizen is gebouwd voor 1981, toen er nog geen energiemaatregelen waren. Slechts 5% van het Vlaams woonpark zijn na 2011 gebouwd.

Wie na 2023 een huis koopt met een EPC-label E of F moet dat binnen vijf jaar renoveren tot het zuinigheidsniveau D. Daar wordt een renteloze renovatielening van 20.000 euro aan gekoppeld. Volgens de Confederatie Bouw kost het tussen 26.000 en 37.000 euro om zo’n woning te renoveren naar een D-labelWie al een woning heeft, wordt verder gestimuleerd om te renoveren. Die gezinnen krijgen een extra premie en kunnen afhankelijk van de energie-inspanning een lening met een negatieve rente tot 1,5 procent afsluiten.

Om een verouderde woning te verbouwen tot een energielabel A, schatten de experten de kost op gemiddeld 55.000 euro per woning. Hiertoe moet je de hele woning aanpakken: ramen vervangen, isolatie, koudebruggen elimineren, meer efficiënte verwarmingstechnologieën. Hiervoor kan je je best laten adviseren door deskundigen.

Men vermoedt dat de prijzen van nieuwbouwwoningen met energielabel A zullen stijgen en de prijzen van de te renoveren woningen wellicht wat onder druk zal komen te staan.

OP ZOEK NAAR EEN BETROUWBARE IMMO MAKELAAR IN ANTWERPEN, GENT, LOKEREN, DENDERMONDE, SINT-NIKLAAS OF BEVEREN? 

Neem vandaag nog contact met één van onze immokantoren te Antwerpen, Gent,Lokeren, Dendermonde of Beveren.

Bron: CIB

Vragen voor één van onze experten?

Neem contact op en we helpen je graag verder.

Contacteer ons
download grid_on Created with Sketch. Created with Sketch. volume-mute2 volume-medium