Saneringsplicht asbest wordt soepeler
Wie een woning, schuur of hoeve verkoopt met een asbestdak zonder dakgoot, moest tot voor kort ook vaak de omliggende grond laten saneren. Die verplichting is nu versoepeld. Als er geen reëel risico is, moeten mensen er niet voor opdraaien.


Saneringsplicht voor asbest in afdruipzones geschrapt
Bij een verkoop moet de eigenaar een bodemattest aanvragen bij OVAM. Daarbij werd tot nu toe nagegaan of het perceel zogeheten ‘afdruipzones’ bevatte – stroken grond langs gebouwen met een asbestdak zonder dakgoot. Regenwater dat jarenlang van het dak rechtstreeks in de bodem sijpelde, zou daar asbestvezels in de bovenste grondlaag kunnen doen ophopen. Daarom werd vaak uit voorzorg een bodemonderzoek of zelfs sanering opgelegd.
Onnodige kosten
Veel mensen werden bij verkoop geconfronteerd met hoge kosten, ook al was het gezondheidsrisico vaak verwaarloosbaar. OVAM gaf VITO en TNO Nederland de opdracht om de reële risico’s van deze zones te onderzoeken. Uit die studie bleek dat zelfs bij bewerking van extreem droge grond (zoals harken of graven) er geen schadelijke hoeveelheid asbestvezels vrijkomt. Op basis van die bevindingen concludeerde het departement Zorg dat een saneringsplicht voor afdruipzones niet nodig is.
Nieuwe regels sinds 1 mei
Op 1 mei werd de wetgeving aangepast. De saneringsplicht voor afdruipzones vervalt – niet alleen voor nieuwe situaties, maar ook voor lopende dossiers. Dat zal voor veel mensen een enorme opluchting zijn.
Het exacte aantal betrokken eigenaars is niet bekend, maar er zijn indicaties. Van de 300.000 asbestattesten in de OVAM-databank blijkt dat 0,7% (ongeveer 2.100 panden) zo’n afdruipzone heeft.
OVAM brengt de betrokken eigenaars in lopende procedures op de hoogte. Eigenaars kunnen ook zelf een aanvraag indienen om hun saneringsplicht te laten schrappen.
Gezond verstand in actie
We blijven inzetten op een asbestveilig Vlaanderen maar als iets geen risico vormt, moet je er geen dure verplichtingen aan koppelen. Deze wetswijziging toont wat je kunt bereiken met gezond verstand en wetenschappelijk onderbouwd beleid.
Bron: Belang van Limburg