Gratis schatting

Moet de akte worden verleden voor 31/12/2023 om te genieten van verlaagd tarief 6% BTW?

Regelmatig wordt ons de vraag gesteld hoe het nu zit met de toepasselijkheid van het 6% BTW tarief voor afbraak-en heropbouw van vastgoed. We scheppen graag wat duidelijkheid.

Moet de akte worden verleden voor 31/12/2023 om te genieten van verlaagd tarief 6% BTW? Moet de akte worden verleden voor 31/12/2023 om te genieten van verlaagd tarief 6% BTW?

Het verlaagde btw-tarief van 6% voor afbraak- en heropbouw van vastgoed is relevant voor verkopen van nieuwbouwprojecten. Er is intussen een specifieke regeling voor lopende bouwprojecten.

(Toekomstige) kopers kunnen profiteren van het verlaagde tarief, op voorwaarde dat ze aan bepaalde eisen voldoen. Het is niet noodzakelijk dat de notariële akte vóór 31/12/2023 wordt getekend maar de aanvraag voor de omgevingsvergunning moet wel zijn ingediend uiterlijk op 30/06/2023. De facturatie moet gebeuren vóór 31/12/2024.

We hopen dat de volgende regering overweegt om een permanente btw-regeling in te voeren om de bouwsector te stimuleren om het patrimonium op te waarderen en zo de energienorm van 2050 (label A) te behalen. Dit soort maatregelen ondersteunt de bouwsector en bij uitbreiding de hele economie. Een permanente regeling zorgt ook voor meer voorspelbaarheid voor bedrijven en consumenten te bieden.

Bron: notariaat

Vragen voor één van onze experten?

Neem contact op en we helpen je graag verder.

Contacteer ons
download grid_on Created with Sketch. Created with Sketch. volume-mute2 volume-medium