Gratis schatting

Woningpas

Momenteel zijn er enkel woningpassen voor eengezinswoningen. Appartementen, studio’s, enzovoort hebben vaak nog geen woningpas. Er wordt aan gewerkt om de woningpas in de toekomst voor alle woningen beschikbaar te maken.

Woningpas Woningpas

WAT IS EEN WONINGPAS ?

Dit is een digitaal paspoort waarin de eigenaar voortaan in één oogopslag alle beschikbare informatie van zijn woning terugvindt.

Momenteel zijn er enkel woningpassen voor eengezinswoningen. Appartementen, studio’s, enzovoort hebben vaak nog geen woningpas. Er wordt aan gewerkt om de woningpas in de toekomst voor alle woningen beschikbaar te maken.

WELKE INFORMATIE VINDT U TERUG OP DE WONINGPAS?

* Algemene gebouwinformatie zoals ligging, indeling, enzovoort
* Energie en isolatie : EPC of EPB-aangifte indien er reeds één werd gemaakt. De energiescore van de woning wordt uitgedrukt in een label, dat je kan vergelijken met de gemiddelde Vlaamse scores.
* Bodemgegevens uit het Grondinformatieregister (GIR)
* Zonnekaart
* Omgevingsinformatie: overstromingsgevoeligheid, onroerend erfgoed, bestemming volgens gewestplan en meer nuttige kaarten
* Overzicht van alle nuttige en noodzakelijke attesten, keuringen of vergunningen die aanwezig moeten zijn bij het verkopen, verhuren, verbouwen of bouwen van een woning.

WAT IS DE ACHTERLIGGENDE REDEN?

De woningpas heeft als doel de eigenaar aan te zetten tot een energiezuinige renovatie, door een zo duidelijk mogelijk inzicht te geven in de verschillende maatregelen of stappen die hij hierin kan nemen.

Het streefdoel van de Vlaamse regering is dat tegen 2050 alle woningen en appartementen in Vlaanderen energiezuinig zijn alsook :
* Administratieve rompslomp beperken;
* Inzicht over de energiezuinigheid van het gebouw;
* Bewustmaken van de energiedoelstellingen 2050 voor wat het Vlaamse gebouwenpark betreft.

De woningpas zal in de komende jaren ook steeds uitgebreider worden :
* Overzicht van de stedenbouwkundige vergunningen;
* Mogelijkheid om het bodemattest aan te vragen;
* EPC+ met vermelding van de maatregelen om te komen tot energiezuinige woning;
*Gegevens rond woningkwaliteit;
* Bijkomende attesten en keuringen, onder andere conformiteitsattest, technisch verslag woningkwaliteit;
* Checktool woningkwaliteit waarbij de burger een woning kan testen op vlak van woningkwaliteit;
* Overzicht van relevante premies.

Daarnaast zal de eigenaar in de toekomst zijn woningpas kunnen delen met derden.

WAT IS DE KOSTPRIJS?

De woningpas is volledig gratis en wordt automatisch samengesteld. De woningpas hoort bij de woning. Bij verkoop van een woning wordt de woningpas automatisch toegewezen aan de nieuwe eigenaar, met alle informatie waarover de overheid beschikt in verband met deze woning. De nieuwe eigenaar moet deze dus niet aanvragen.
De woningpas is toegankelijk na het inloggen op de website van Woningpas Vlaanderen met een elektronische identiteitskaart, token of itsme-app. Na identificatie worden je Vlaamse eigendommen opgezocht en wordt nagegaan of de Vlaamse overheid voor deze eigendommen bepaalde informatie over de thema’s energie, omgeving, wonen en bodem reeds digitaal beschikbaar heeft.

Vragen voor één van onze experten?

Neem contact op en we helpen je graag verder.

Contacteer ons
download grid_on Created with Sketch. Created with Sketch. volume-mute2 volume-medium