Gratis schatting

Banken steeds kieskeuriger over soort huis waarvoor ze lening geven

Met de renovatieverplichting en strengere energieprestaties in het achterhoofd, willen banken steeds meer zeggenschap in het soort huis waarvoor ze een lening geven. Geen enkele bank wil nog opgescheept zitten met oude, energieverslindende huizen. En met het vooruitzicht dat klanten enorme renovaties moeten doen die ze misschien niet kunnen betalen. De tijd dat het gesprek neerkwam op twee loonbrieven voorleggen en de bank zich voor de rest niet moeide met welk soort huis je kocht, is voorbij.

Banken steeds kieskeuriger over soort huis waarvoor ze lening geven Banken steeds kieskeuriger over soort huis waarvoor ze lening geven

RENOVATIEKOSTEN MEE INCALCULEREN

Sinds 1 januari ben je in Vlaanderen namelijk verplicht om je huis of appartement te renoveren als dat pand slecht scoort qua energieverbruik. Een woning met EPC-label E of F, de meest energieverslindende dus, moet je binnen vijf jaar renoveren tot label D. Anders volgen er boetes.

Je zit makkelijk aan 50.000 euro kosten om een huis van F naar label D te krijgen. De bank wil dat mee incalculeren. Banken letten erop dat hun klanten toekomstige renovaties kunnen blijven veroorloven. De bank voert daarom een extra, diepgaande analyse uit als klanten een energieverslindende woning willen kopen en geen renovatieplan kunnen voorleggen of geen eigen centen opzij hebben staan om die toekomstige renovatie uit te voeren. Ze houden er ook rekening mee bij hun beoordeling of de klant al dan niet een lening krijgt.

RENTEVOET VERLAGEN BIJ GOEDE EPC-SCORE

Het is niet bij elke bank verplicht om een financieel plan voor te leggen van hoe je het huis dat je wilt kopen gaat renoveren maar sommige banken verlagen de quotiteit als je voor een zware renovatie staat. Dat is de verhouding tussen hoeveel je mag lenen en de waarde van je huis. “Dan gaat die bijvoorbeeld van 90 naar nog maar 80 procent. Dat betekent dat je zelf al 20 procent van het totale bedrag opzij moet hebben staan voor je de lening krijgt. Andere banken geven dan weer betere rentes voor wie een energiezuinigere woning koopt.

MINDER WONINGLENINGEN AFGESLOTEN IN VLAANDEREN

Het aantal mensen dat een woonlening afsluit, is sinds begin dit jaar gedaald met 36 procent. Dat komt vooral door de gestegen rente en de inflatie maar de strengere renovatieregels spelen ook een rol. De daling van het aantal kredietaanvragen is iets sterker in Vlaanderen dan in de rest van België. De EPC-vereisten zijn in Vlaanderen op dit moment strenger dan in de andere regio's.

Bron: CIB

Vragen voor één van onze experten?

Neem contact op en we helpen je graag verder.

Contacteer ons
download grid_on Created with Sketch. Created with Sketch. volume-mute2 volume-medium