Gratis schatting

De waarde van uw huis laten schatten

De vastgoedmarkt is voortdurend in beweging. Daar zorgen onder meer de nieuwe energienormen en de lage rentevoet voor. Wil je jouw huis verkopen dan is het cruciaal dat je een zicht krijgt op de huidige waarde van je woning. Die waarde hangt af van tal van factoren. Voor een realistisch beeld van de best mogelijke verkoopprijs van je huis, kan je je best laten bijstaan door een vastgoedexpert.

De waarde van uw huis laten schatten De waarde van uw huis laten schatten

HOE BEPAAL JE DE WAARDE VAN VASTGOED?

De vastgoedmarkt is voortdurend in beweging. Daar zorgen onder meer de nieuwe energienormen en de lage rentevoet voor. Wil je jouw huis verkopen dan is het cruciaal dat je een zicht krijgt op de huidige waarde van je woning. Die waarde hangt af van tal van factoren. Voor een realistisch beeld van de best mogelijke verkoopprijs van je huis, kan je je best laten bijstaan door een vastgoedexpert. 

WAAROM JE WONING LATEN SCHATTEN?

Er zijn verschillende situaties denkbaar waarbij het belangrijk is dat je een correct zicht krijgt op de actuele waarde van je woning:

  • Als je je huis wil verkopen. Staat je huis te koop aan een te lage vraagprijs, dan kan je een financieel verlies lijden. Stel je de prijs evenwel te hoog in, dan loop je het risico dat je je woning niet verkocht krijgt.
  • In het kader van de goedkeuring van een lening, vraagt je bankier naar een waardebepaling van je woning.
  • In het kader van de aangifte van een nalatenschap moet je de waarde van de geërfde woning opgeven.
  • Als je je ex-partner wil 'uitkopen' in het kader van een scheiding.
  • Bij inbreng van een onroerend goed in een vennootschap.

DE FACTOREN DIE DE WAARDE VAN JE HUIS BEPALEN

Vastgoed is een uitstekende investering. Om de waarde van een huis, appartement, handelspand, enzovoort te bepalen moet je rekening houden met alle relevante factoren, die de waarde van de woning kunnen beïnvloeden.

1.De ligging van de woning

Waar je woning gelegen is, heeft een enorme invloed op de waarde. Twee exact dezelfde woningen, waarvan de ene in een stadscentrum en de andere op het platteland ligt, zullen een compleet andere waarde hebben. Ook in een opkomende wijk kunnen de prijzen veel hoger liggen dan in een verloederde buurt.

Andere belangrijke omgevingsfactoren zijn de nabijheid van een station en/of belangrijke verkeersassen, de aanwezigheid van scholen, handelszaken, vrijetijdsmogelijkheden, enzovoort.

Storende elementen, zoals de nabijheid van industrie of luidruchtig verkeer, kunnen de waarde dan weer negatief beïnvloeden.

2.Type vastgoed

De waarde van een pand is ook afhankelijk van het type vastgoed: studio, appartement, rijhuis, koppelwoning, vrijstaande woning, bouwgrond, villa, winkelpand, enzovoort… Voor uitzonderlijk vastgoed gelden in de regel ook uitzonderlijke prijzen.

3.De uitstraling

De stijl van een pand bepaalt mee de waarde. Dat is natuurlijk enigszins subjectief. Sommigen houden van moderne architectuur terwijl anderen meer houden van de landelijke stijl.

4.De ouderdom en staat van de woning

Een oude woning is in regel minder waardevol dan een nieuwbouw woning. Een smaakvolle renovatie kan echter de waarde van een woning gevoelig opdrijven. Een huis waar nog veel werk aan is, zal moeilijker verkopen.

5.De indeling van de woning

De bewoonbare oppervlakte, het aantal slaapkamers, het aantal badkamers, de aanwezigheid van een kelder zijn factoren die invloed hebben op de waarde van een woning.

6.Het wooncomfort

Extra troeven zoals airco, sauna, zwembad, sfeerverlichting, hangaar, hobbykamer, zwemvijver kunnen de verkoopprijs opdrijven.

7.De kwaliteit van de afwerking

Luxueuze materialen zoals marmer, parket, natuursteen zorgen voor een meerwaarde ten opzichte van een standaardafwerking.

ZELF DE WAARDE VAN JE WONING SCHATTEN

De gemakkelijkste manier om de waarde van je woning in te schatten, is door de prijs per vierkante meter te berekenen aan de hand van zoekertjes van andere woningen in jouw streek. Deel de verkoopprijs door de totale oppervlakte en vermenigvuldig vervolgens de prijs per vierkante meter met het aantal vierkante meter van jouw eigen woning.

Een andere manier om een berekende inschatting te maken is door je te baseren op een gelijkaardige woning en dan alle relevante plus- en minpunten (ligging, indeling, comfort, …) ten opzichte van die woning in rekening te brengen.

Ook het kadastraal inkopen kan helpen bij het schatten van je huis. De fiscale administratie bepaalt deze aan de hand van de fictieve huurwaarde. Het kadastraal inkomen is het bedrag dat je netto zou innen als je je woning gedurende een jaar zou verhurenverhuren. Let wel op: het kadastraal inkomen is enkel een betrouwbare indicatie bij nieuwbouwwoningen of bij verbouwingen waar het KI recent werd herzien.

JE WONING LATEN SCHATTEN DOOR EEN EXPERT

Zelf je huis naar waarde schatten, blijft nattevingerwerk. Om zeker te zijn van de waarde van een woning kan je beter beroep doen op een vastgoedprofessional. 

Je woning laten schatten door een vastgoedexpert is meestal niet gratis. Voor een schattingsverslag van een immo kantoor moet je rekenen op 250 à 350 euro exclusief btw. Als je jouw woning verkoopt via een Huyzen kantoor krijg je steeds een gratis schatting

HEB JE HET TALENT OM EEN WONING TE VERKOPEN?

Een schatting blijft ‘slechts’ een schatting. Het kan zijn dat twee experts tot een ander resultaat komen. Aan welke prijs je een woning uiteindelijk kunt verkopen, hangt af van de overtuigingskracht van de verkoper.

Doe daarom beroep op een ervaren makelaar.

Vragen voor één van onze experten?

Neem contact op en we helpen je graag verder.

Contacteer ons
download grid_on Created with Sketch. Created with Sketch. volume-mute2 volume-medium