Energieverslindende woningen hebben het lastig
De eensgezindheid van de experts is er ook als het gaat over panden met een slechte epc-score. Er is veel minder vraag naar en de panden blijven langer te koop staan. Wie een huis of appartement in Vlaanderen koopt met een epc-label E of F, moet dat pand verplicht binnen vijf jaar minstens tot een label D renoveren. Maar liefst één op de vijf woningen die vandaag te koop staan, heeft energielabel E of F.
Label A als norm
Volgens de Europese klimaatdoelstellingen moeten alle woningen tegen 2050 klimaatneutraal zijn en een epc-label A behalen. De Nationale Bank berekende dat meer dan 95 procent van de Belgische huizen en appartementen vandaag dat label niet haalt. De verkoop van te renoveren woningen verloopt moeilijk, maar de markt van woningen die gesloopt moeten worden, was volledig stilgevallen. Dit had te maken met de onzekerheid over de verlenging van het verlaagde btw-tarief van 6 procent voor sloop-en-heropbouw. Die tijdelijke maatregel van de federale regering zou eind 2023 aflopen, werden verlengd onder aangescherpte voorwaarden.
Meer energieverslindende panden te koop
Vroeger namen mensen soms tien of vijftien jaar de tijd om te renoveren maar nu is de tijdsdruk veel groter. De bijkomende stress om een renovatie te betalen komt samen met de duurdere bouwmaterialen. De vraag naar energieverslindend vastgoed daalt, terwijl het aanbod stijgt, deels als gevolg van het overheidsbeleid. Doordat de huurindexering van de energetisch slechtste woningen werd beperkt, hebben sommige eigenaars van investeringspanden beslist om niet te renoveren en te verkopen. Van oktober 2022 tot eind september 2023 mochten verhuurders van woningen met een epc-label E of F of zonder epc in Vlaanderen hun huurprijs niet indexeren. Wie een woning met label D verhuurt, mocht de helft van de indexatie doorvoeren.
Dalende prijzen
Algemeen dalen de prijzen van woningen met een E- of F-label. De koper neemt die renovatiekosten – deels gedwongen door de bank – mee in zijn budgetbepaling, al zijn er grote verschillen qua renovatiekosten. Soms volstaat het om het dak te isoleren of zonnepanelen te installeren om van een label E of F naar D te gaan. In het verleden werden die woningen na de aankoop ook vaak geïsoleerd, maar stond men er niet bij stil op het moment van de aankoop.
Locatie afhankelijk
Stadswoningen met een slechte energiescore zijn vaak gesloten bebouwingen. Door de beperkte oppervlakte van het dak en de gevels is de kostprijs om de woning energiezuinig te maken vaak beperkter. De prijsdruk hangt ook af van de locatie. In populaire buurten waar maar weinig te koop komt, zien we slechts een minieme daling. Maar op locaties waar meerdere panden te koop staan, zijn er toch prijsdalingen van 5 à 10 procent.
In Antwerpen hebben ook professionele partijen interesse in te renoveren panden. In andere regio’s evolueren de prijzen naar de ruwbouw- of zelfs grondwaarde. Bovendien is er nog altijd een publiek voor zonevreemde panden met een woonfunctie. Dat is niche, waar we geen prijsdalingen zien.
Bron: Vastgoedflitsen