Gratis schatting

EPC deskundigen riskeren schorsing

Een Vlaamse EPC-deskundige die het energielabel van een huis te positief beoordeelde, riskeert een schorsing. Volgens de controleurs van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap ging het om een afwijking met een impact van twee labelsprongen. Daardoor zouden potentiële kopers een pak te veel betalen.

EPC deskundigen riskeren schorsing EPC deskundigen riskeren schorsing

De controleurs van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) gingen langs in een door een EPC-deskundige beoordeeld huis en merkten dat er een houtkachel en een elektrische verwarming aanwezig waren. Dat zijn twee verwarmingsmethoden die zwaar kunnen doortellen in het EPC-label van een huis, dat aangeeft hoe energiezuinig een gebouw is. Ook de beglazing had in werkelijkheid een veel minder goede isolatiewaarde dan in het EPC-rapport. “Er werden ook andere foute gegevens ingevoerd die tot een opmerkelijk positief EPC-label leidden”, klinkt het bij VEKA. “Wat een controleur onbetwistbaar ter plaatse kan vaststellen, kan een energiedeskundige ook.” Welke score het huis precies kreeg, zegt het VEKA niet. Het agentschap wil wel kwijt dat het gaat om een afwijking die een impact had van “2 labelsprongen”.

De controles op die EPC’s winnen aan belang omdat ook de EPC’s zelf aan belang winnen. Het ging om een EPC dat werd opgemaakt voor verkoop. Vroeger was de EPC-score alleen een argument voor kopers om een huis al dan niet te willen kopen.

Sinds dit jaar worden kopers van een woning met energielabel E of F verplicht om binnen de vijf jaar te renoveren tot minimaal energielabel D. Of de verkoper het met de EPC-deskundige op een akkoordje had gegooid, is niet duidelijk.

Controles worden opgevoerd

Het is al de derde keer in één maand tijd dat het VEKA een schorsingsprocedure opstart tegen een EPC-deskundige. Eind oktober liepen er twee tegen de lamp die hun eigen woning hadden beoordeeld. Nu gaat het om een procedure wegens “zware fouten”. In totaal zijn dit jaar al zes schorsingsprocedures opgestart. Het aantal controles is ook gestegen van 471 in 2022 naar “minstens 750” in 2023. Het gaat om een verdubbeling ten opzichte van enkele jaren geleden. “Het EPC heeft steeds meer invloed op de marktprijs van een woning”, zegt Lotte Ringoot, woordvoerder van het VEKA. “Het spreekt voor zich dat energiedeskundigen die zware fouten maken, daarin geen plaats hebben. Het doel van onze kwaliteitsacties is dan ook om dubieuze of onbekwame energiedeskundigen te weren en betrouwbare EPC’s op te maken voor kopers en huurders.”

Sancties

De alarmbellen gingen af op basis van automatische rapporten in de Energieprestatiedatabank: die gaf aan dat er onregelmatigheden en afwijkingen in de energiescore zitten. Over de precieze alarmsignalen blijft het VEKA vaag, om eventuele andere kwaadwillige EPC-deskundigen niet te inspireren tot vermijdingsgedrag. “De energiedeskundige wordt met onmiddellijke ingang onder verhoogd toezicht geplaatst”, zegt het VEKA. “Er zullen ook extra controles opgestart worden. Een aantal reeds gemaakte EPC’s zullen gecontroleerd worden. Nadat de schorsing afgelopen is, zullen nieuwe opgemaakte EPC’s van deze deskundige vaker gecontroleerd worden.” Op fouten in het EPC staan boetes van 500 tot 5.000 euro. Als een energiedeskundige systematisch fouten maakte met een grote impact op het label, kan dat leiden tot een beroepsverbod.

Bron: Gazet van Antwerpen

Vragen voor één van onze experten?

Neem contact op en we helpen je graag verder.

Contacteer ons
download grid_on Created with Sketch. Created with Sketch. volume-mute2 volume-medium