Gratis schatting

Investeren in vastgoed in 2023

Wat zijn de trends van nieuwbouwvastgoed en wat doet de huurmarkt?

Investeren in vastgoed in 2023 Investeren in vastgoed in 2023

Trends in nieuwbouwvastgoed

Het aantal bouwvergunningen is in 2022 gedaald met 8,3%, terwijl er net nood is aan kwalitatief vastgoed. Er zit vertraging op het verkrijgen van bouwvergunningen. De gemiddelde doorlooptijd voor het vergunningentraject in Brussel bedraagt momenteel gemiddeld 5 jaar. Projectontwikkelaars staan ook op de rem omwille van de hoge bouwkosten. Er is ook een betonstop in de randgemeenten. De overheid wil meer inzetten in verstedelijking. 

25% van verkooptransacties in 2022 was nieuwbouwvastgoed. Dit is een cijfer, die zelfs ons deed verstommen. Er is duidelijk vraag naar kwalitatief vastgoed. Er worden meer appartementen ontwikkeld dan huizen maar 73% van de kopers willen toch liever een huis.

In 2022 stegen de prijzen van bestaand vastgoed sneller dan die van nieuwbouw. 

Het Belgisch vastgoed steeg 6,5% in waarde in 2022. Deze stijging is relatief, als je vergelijkt met de buurlanden (18% Nederland, 10% Duitsland, 7% Frankrijk).

 

De huurmarkt wordt groter

De rente is gestegen van 1,3% (februari 2022) naar 3,25% (februari 2023). Hierdoor betaal je voor 250.000 euro ontleenbedrag nu maandelijks 1411€ af, in vergelijking met 1182€ vorig jaar. Banken verwachten dat de rentes nog verder zullen stijgen. Minder mensen zijn hierdoor in staat om te kopen, waardoor de huurmarkt belangrijker wordt, vooral kwalitatief, energiezuinig vastgoed op goede locaties. Hiervoor zijn kandidaat-huurders bereid om meer huurgeld te betalen.

Het wordt ook moeilijker voor jonge mensen om te kopen want banken vragen 20% eigen middelen en de aktekosten. 70% van de kopers zijn ouder dan 30 jaar. Momenteel zijn al 65% van de bewoners in Gent huurders.

 

Investeren blijft interessant

Men voorspelt dat de inflatie dit jaar nog zal stijgen met 4 tot 6%, terwijl de spaarboekjes slecht 1,5% opleveren. In tijden van inflatie verlies je geld als het op je bankrekening staat. De inflatie is nog altijd hoger dan de interestvoet op leningen, waardoor het interessant blijft om te ontlenen.

Investeren in verouderd vastgoed biedt opportuniteiten. De plicht om woningen met energielabel E of F binnen de 5 jaar te renoveren tot niveau van minstens label D, is zwaar voor veel kopers. Renovatie is weliswaar aan een opmars bezig maar loopt nog achter op norm van 2050, omwille van het prijskaartje. Een gemiddelde renovatie kost 80.000€. Op dit vastgoed kan goed onderhandeld worden.

Er is ook een stijgende vraag naar kwalitatief huurvastgoed op goede locaties.

 

Verkopen doe je nu best met een kwalitatieve vastgoedmakelaar

In 2022 daalde het aantal vastgoedtransacties met 2%. Vandaag is het moeilijker om te verkopen en kan een eigenaar nog moeilijk zelf zijn pand verkopen. We zijn overgeschakeld van een sellers market (waarbij vastgoed zichzelf verkocht) naar een buyers market (met minder kopers, waardoor kopers meer onderhandelingsmarge en keuze hebben). Het wordt dus belangrijker om met een kwalitatieve makelaar, die over veel dossierkennis en goede marketing tools beschikt, te werken.

 

Heb je interesse om te investeren in vastgoed of wil je geholpen worden bij de verkoop of verhuring van uw pand?

Wij hebben hiervoor de nodige regiospecialisten in Huys.

Neem vandaag nog contact met één van onze Huyzen kantoren te AntwerpenGent, LokerenDendermonde of Beveren of vul ons contactformulier in. Dan nemen wij contact op met jou.

 

Vragen voor één van onze experten?

Neem contact op en we helpen je graag verder.

Contacteer ons
download grid_on Created with Sketch. Created with Sketch. volume-mute2 volume-medium