Gratis schatting

Wachten met vastgoed kopen heeft geen zin

Door hogere rentevoeten, de renovatieplicht en de fors gestegen vastgoedprijzen stellen jongeren de aankoop van een pand uit.

Wachten met vastgoed kopen heeft geen zin Wachten met vastgoed kopen heeft geen zin

Jongeren beginnen vaak onbezonnen aan hun zoektocht naar vastgoed. Ze schuimen meteen vastgoedwebsites af, zonder zich grondig vooraf te informeren. Hoeveel kan ik lenen? Hoeveel kost een renovatie? Hoe pak ik dat best aan? Die vragen stel je best op voorhand. Veel jongeren onderschatten dat proces.

De aankoop van een woning is complexer geworden

Op financieel vlak, door de hogere rente en de duurdere bouwmaterialen, maar ook qua attesten en verplichtingen die er bijgekomen zijn. Denk maar aan de renovatieplicht of het asbestcertificaat. Bovendien hebben jongeren vandaag toch wel hoge verwachtingen wanneer ze aan hun zoektocht beginnen. Ze zien een badkamer of een keuken uit de boekjes en willen die dan ook zo snel mogelijk. Na een tijdje komt dan de realitycheck: ‘Wat wij willen, is niet haalbaar met ons budget, de huidige rentevoeten en de prijs van de bouwmaterialen'.

We komen uit een periode waarin de rentevoet bijna continu gedaald is. De afgelopen decennia konden jongeren met hetzelfde budget telkens meer lenen dan de vorige generatie. Nu is dat helemaal anders. Een rentestijging van 1 procent betekent een daling van de leencapaciteit met 11 procent. Begin 2022 was de rentevoet nog 1,4%, nu is dat al 3,9%. Op anderhalf jaar tijd kan je dus meer dan 20 procent minder lenen met hetzelfde budget. Tijdens de coronacrisis zijn de vastgoedprijzen dan ook nog eens sterk gestegen, net als de kostprijs van bouwmaterialen. Die mix maakt dat het voor veel mensen op dit moment niet haalbaar is.

Wat verwachten we van de rentevoeten de komende jaren?

Vanaf 2024 zullen de rentestijgingen beginnen afkoelen maar het is uitgesloten dat we snel zullen terugkeren naar die zeer lage rentevoeten van enkele jaren geleden. De Europese Centrale Bank is niet geneigd om die rente heel snel te laten zakken.

Wat verwachten we van de vastgoedprijzen in 2024?

De komende maanden zullen we misschien nog een lichte prijsdaling zien in de cijfers, zeker voor woningen met slechte energiescores, die prijzen komen meer en meer onder druk te staan. Die huizen staan nu al veel langer te koop, bij gebrek aan interesse. Daardoor gaan de verkopers op een bepaald moment toch akkoord moeten gaan met een lager bedrag. Ook de hoge rentevoeten zetten de betaalbaarheid onder druk. Toch verwachten we geen scherpe prijscorrectie, maar eerder een daling van 1 à 2, misschien 3 procent.

Op lange termijn zullen we weer te maken hebben met stijgende vastgoedprijzen, aan een tempo dat net boven het inflatiecijfer ligt. Dat komt doordat het aanbod aan vastgoed de komende jaren minder snel gaat groeien. Het aantal bouwvergunningen valt sterk terug. Tegelijkertijd blijft de vraag stijgen, doordat het aantal gezinnen en het aantal alleenstaanden toeneemt.

Heeft het zin dat jongeren hun aankoop uitstellen?

Wachten met kopen, heeft weinig zin. Je kan beter rustig de tijd nemen om je te informeren, rond te kijken en de stap te zetten wanneer je er zelf klaar voor bent.

Zullen er minder eigenaars zijn in de toekomst?

72 procent van de Belgen heeft nog een eigen woning maar hierin zal een lichte daling komen. Je ziet nu al dat de kredietverlening sterk terugvalt. Heel veel mensen zijn de aankoop van hun woning wat aan het uitstellen en blijven dus langer huren.

Met ons eigenaarschap zitten we maar net boven het Europese gemiddelde.

Is huren weggegooid geld?

Nee, dit is soms een goede oplossing, bijvoorbeeld als je nog niet weet waar je juist wil wonen, welke job je op lange termijn wil doen én nog geen vaste relatie hebt. Bij de aankoop van een woning komen toch wel wat extra kosten kijken, zoals notaris- en hypotheekkosten. Als je dan na enkele jaren al terug gaat verkopen om iets nieuws te kopen, betaal je die twee keer. En dan zijn er nog de jaarlijks terugkerende facturen, zoals onderhoud en onroerende voorheffing. Wie huurt, heeft die kosten niet en kan maandelijks meer sparen. Het is wel belangrijk dat je dat geld dan gaat beleggen. Wie dat goed doet, zal als huurder na vijf of tien jaar verder staan.

Hoeveel eigen middelen moet je hebben voor een eigen huis?

Iemand die voor het eerst een huis koopt, kan volgens de regel 90 procent van de waarde van het huis lenen. Dat betekent dat je 10 procent zelf moet inbrengen maar in een derde van de gevallen mag de bank een lening van 100 procent toestaan. Er zijn dus ook jongeren die het volledige bedrag kunnen lenen. Let wel: alle bijkomende kosten, zoals notariskosten en registratierechten, moet je zelf betalen en mag je niet meetellen bij die berekening. Dat is toch wel een hele som die erbovenop komt. En wie een woning koopt met label E of F, moet nog voldoende buffer overhouden om die energetische renovatie te financieren.

Hoeveel houd je na de aankoop van een huis best minimaal over als spaargeld?

Dat is afhankelijk van je uitgavenpatroon en het risico dat je wil nemen maar als koppel hou je best 10.000 tot 15.000 euro achter de hand te houden voor onverwachte uitgaven. Maar ook dat hangt van verschillende factoren af. Wie een bedrijfswagen heeft, komt op dat vlak al minder snel voor een onverwachte rekening te staan. Toch moet je er rekening mee houden dat je in het eerste jaar na de aankoop van een woning wel wat kosten kan hebben bijvoorbeeld verfraaiingswerken maar ook aan onderhoud en verzekeringen.

Bron: het Belang van Limburg

Vragen voor één van onze experten?

Neem contact op en we helpen je graag verder.

Contacteer ons
download grid_on Created with Sketch. Created with Sketch. volume-mute2 volume-medium