Gratis schatting

Singles veroveren de woningmarkt

Alleenstaanden zijn vandaag actiever dan ooit op de vastgoedmarkt. In 2024 werd in Vlaanderen bijna 60% van de appartementen door een single gekocht. In de provincie Antwerpen ligt dat aandeel zelfs op 61%. De stijgende huurprijzen spelen een rol maar ook andere factoren dragen bij. Wat ook opvalt: het zijn vooral jonge kopers die de stap zetten.

woningmarkt, singles, verkopen, kopen vastgoed woningmarkt, singles, verkopen, kopen vastgoed

Ook op de huizenmarkt rukken singles op

Volgens Notaris.be weerspiegelt deze trend de evolutie in onze samenleving: “Ongeveer 45% van de Belgische huishoudens bestaat uit alleenwonenden of alleenstaande ouders. Die groei zie je nu ook duidelijk op de woningmarkt.”

Gemiddeld betalen ze 263.700 euro voor een appartement, maar dat houdt hen niet tegen om te kopen. Niet alleen op de appartementmarkt, ook bij de aankoop van huizen stijgt het aandeel van alleenstaanden. In 2024 ging 35% van de verkochte huizen naar een single, tegenover 33% in 2019. In Wallonië, waar huizen gemiddeld goedkoper zijn, loopt dat zelfs op tot 45%.

In Vlaanderen is de trend vooral zichtbaar in West- en Oost-Vlaanderen, waar vier op de tien koopaktes slechts één naam vermeldden. In Vlaams-Brabant, waar het vastgoed duurder is, bleef het aandeel steken op 29%.

Jonge kopers en prijsbewustzijn

Vooral jonge alleenstaanden tussen 26 en 30 jaar zetten de stap naar een eerste eigen woning. Ze hebben vaak al enkele jaren gewerkt en wachten niet op een partner om te kopen. De moeilijke huurmarkt en hoge prijzen spelen daarin mee. “‘Voor die huurprijs kan ik ook een lening afbetalen", denken velen. En dan is een appartement de meest logische keuze: compacter én betaalbaarder.

Bovendien biedt een eigen appartement ook voordelen op lange termijn. Als ze later toch een partner ontmoeten, is een eigendom een troef. Twee verkochte appartementen kunnen een mooie sprong voorwaarts betekenen voor een gezamenlijk huis.

Singles kopen goedkoper

Alleenstaanden kopen doorgaans goedkoper dan koppels. In 2024 betaalde een single gemiddeld 313.500 euro voor een huis, terwijl koppels gemiddeld 393.100 euro neertelden. Voor appartementen lag het verschil kleiner: 263.700 euro versus 293.700 euro. Dat verschil weerspiegelt de grotere financiële slagkracht van koppels.

Vastgoedmarkt moet mee evolueren

De groei van het aantal alleenstaanden is een structurele trend waar de vastgoedmarkt zich aan moet aanpassen. Het aanbod van appartementen is al sterk gegroeid. Vijf jaar geleden was één op de vier verkochte woningen een appartement. Nu is dat bijna één op de drie. Die evolutie zal zich doorzetten, met meer kleine wooneenheden, niet alleen in steden maar ook in kleinere gemeenten waar de vraag toeneemt.

Bron: Het Laatste Nieuws

Vragen voor één van onze experten?

Neem contact op en we helpen je graag verder.

Contacteer ons
download grid_on Created with Sketch. Created with Sketch. volume-mute2 volume-medium