Vastgoed versus aandelen
Almaar meer Belgen zijn vastberaden om hun appeltje voor de dorst beter te laten renderen. Het vertrouwen in onze pensioenen is de laatste jaren zienderogen gedaald, en het toeval wil dat de rentevoeten momenteel historisch laag zijn. Goed nieuws dus voor wie een aardig centje opzij heeft staan en een hypothecaire lening overweegt om een extra eigendom te kopen. Maar wist je dat je ook kunt investeren in vastgoed door aandelen te kopen, en meer bepaald door in een vastgoedfonds te beleggen? Lees hier meer over de voor- en nadelen van beide opties.
WAAROM INVESTEREN WE ZO GRAAG IN VASTGOED?
Dat de Vlaming een baksteen in zijn maag heeft, is alom geweten. Het gevolg: vastgoed is historisch gezien altijd al een (relatief) veilige belegging gebleken. Kocht je enkele jaren geleden een woning en zet je die nu weer te koop, dan zul je merken dat de prijzen op de huizenmarkt aanzienlijk gestegen zijn. Op de beurs zit het vastgoedverhaal evenwel iets anders in elkaar, omdat de beurs nu eenmaal veel minder voorspelbaar is (ongeacht het type aandeel waarin je belegt). Dat betekent evenwel niet dat vastgoedfondsen geen interessante belegging kunnen zijn.
Volgens The Rate of Return on Everything, een studie die december 2017 gepubliceerd werd door de Universiteit van Californië, de Universiteit van Bonn en de Centrale Bank van de Bondsrepubliek Duitsland, zou beleggen in vastgoed de investering met het beste langetermijnrendement zijn. Om dat te bewijzen, analyseerden de onderzoekers niet alleen de cijfers van het voorbije decennium, maar van de laatste 145 jaar.
De experts vergeleken de prestaties van vastgoed met die van aandelen van 1870 tot 2015 in niet minder dan zestien verschillende landen, waaronder België. Het resultaat? Het gemiddelde jaarrendement van vastgoed over die 145 jaar bedraagt 7,89% (meerwaarde plus potentiële huurinkomsten), terwijl dat van aandelen 6,23% bedraagt (meerwaarde plus jaarlijkse dividenden, als die er zijn).
BELEGGEN IN VASTGOED, WAT LEVERT DAT OP ANNO 2019?
Voor een woonhuis verwacht het panel deskundigen van de economische krant L’Écho een jaarlijks nettorendement van 2,7% over een periode van vijf jaar. Voor een appartement zou het rendement 2,5% bedragen. Die cijfers zijn een pak minder aantrekkelijk dan die van het onderzoek, maar nog steeds mooi in vergelijking met het tarief dat een spaarboek of obligatie oplevert.
WAT IS EEN VASTGOEDFONDS?
Een vastgoedfonds groepeert allerhande aandelen in ondernemingen die vastgoed bouwen, verkopen of verhuren. Het komt ook voor dat vastgoedfondsen op zich investeren in weer andere vastgoedfondsen. Sommige vastgoedfondsen beleggen daarnaast in vastgoedcertificaten. Hun investeerders krijgen dan recht op een deel van de huurinkomsten die de gebouwen opleveren of op een deel van de verkoopwaarde van de gebouwen in kwestie. Verder kan een vastgoedfonds in verschillende soorten vastgoed beleggen in diverse regio’s of landen.
Mensen die in een vastgoedfonds investeren in plaats van zelf een woning te verhuren, doen dat in de eerste plaats meestal omdat ze er een kleiner startkapitaal voor nodig hebben. Bovendien staan fondsen er in het algemeen om bekend dat ze een goede risicospreiding hebben ten opzichte van individuele aandelen, en uiteraard is het mooi meegenomen dat je zelf geen gebouw(en) hoeft te onderhouden.
Experts hebben dan wel hun wiskundige methoden om in te schatten wat de beurs in de toekomst precies zal doen, maar uiteraard beschikt geen van hen over een glazen bol. Zoals we hierboven al uitlegden, is fysiek vastgoed historisch gezien altijd al de betere belegging geweest met het minste risico en het hoogste rendement. Een ander nadeel van vastgoedfondsen is dat je vaak niet weet in welke gebouwen je nu concreet investeert. De kwaliteit van het vastgoed is met andere woorden soms moeilijk in te schatten.
DE VOORDELEN VAN VASTGOED VERHUREN
Als je geen of weinig vertrouwen hebt in de beurs en toch graag in vastgoed wilt investeren, dan heb je je keuze uiteraard al snel gemaakt. Omdat vastgoedprijzen doorgaans stijgen en een pand dat je verhuurt ondertussen wel gewoon jouw eigendom blijft, geeft zelf een woning kopen de meeste mensen een veiliger gevoel. En als het verhuren toch niet blijkt wat je ervan had gehoopt, kun je de woning nog altijd (en allicht met winst) verkopen. Wist je trouwens dat je, hoewel je als verhuurder de eindverantwoordelijkheid draagt over onderhoudswerken, je het onderhoud van je huurwoning kunt uitbesteden aan een gespecialiseerde firma?