Gratis schatting

De renovatieverplichting gaat de prijzen beïnvloeden

In het tweede deel van 2022 ging de vastgoedmarkt er totaal anders uitzien door de stijgende rente, oplopende energieprijzen, enzovoort. Vastgoedexperts zijn het er over eens dat de renovatieplicht invloed zal hebben op de prijzen. Vandaag zitten we in de gezondere situatie waarbij kopers kunnen gaan kijken én de juiste prijs bieden. Panden op de juiste locatie met een goede duurzame afwerking raken nog altijd goed verkocht.

De renovatieverplichting gaat de prijzen beïnvloeden De renovatieverplichting gaat de prijzen beïnvloeden

Jongeren en investeerders blijven actief

Investeerders blijven vastgoed kopen om zich te wapenen tegen de inflatie. 2023 is ook het laatste jaar dat investeerders kunnen genieten van het fiscaal voordeel van het langetermijnsparen voor onroerende investeringen. Jongeren bleven de voorbije maanden opvallend actief op de vastgoedmarkt. De hogere rente moet enigszins genuanceerd worden. Wie huurt ziet de huurprijs bij de huidige inflatie fors geïndexeerd worden, wat huren een dure zaak maakt. Jonge mensen gaan een lening aan en kiezen voor een vaste rente. De afbetaling van een lening ligt vast, terwijl de huur nog zal stijgen. Als dan ook nog hun loon stijgt, wordt hun krediet economisch gezien goedkoper. Banken weigeren wel sneller een lening dan voorheen.

Geen grote prijsdalingen

Voor nieuwbouw verwacht men een prijsstabilisatie. Zolang investeerders, jongeren en doorstromers actief blijven, verwachten we geen grote prijsdalingen voor het vastgoed. Doorstromers zijn mensen die bijvoorbeeld hun appartement ruilen voor een huis. Deze groep kan een lopend krediet met een gunstige rente overzetten naar het nieuwe huis. Ze genieten van het belastingvoordeel voor die lening, wat er niet meer is voor nieuwe leningen in Vlaanderen.

Steeds meer huurders

Jongeren huren vaak bewust omwille van de flexibiliteit en vrijheid. De hogere rente met duurdere kredieten zet wel de betaalbaarheid onder druk. De afbetalingslast van de lening in verhouding tot het beschikbaar inkomen duidelijk gestegen. Daarenboven zet de  energiecrisis de koopkracht nog meer onder druk. Hierdoor wordt de huurdersmarkt groter. In ons land is er nog een eigendomspercentage van 70 procent maar dat zal dalen. Professionele verhuurders richten zich nu meer op nieuwbouw en energiezuinige panden.

Prijs van energieverslindende woningen komt onder druk

Kopers van energieverslindende woningen worden verplicht om binnen de vijf jaar energetisch te renoveren en gaan dus de kosten voor de renovatie incalculeren in hun bieding. Een energieverslindend huis zal al gauw 17 goedkoper zijn dan een gemiddeld huis.

Opportuniteit voor kopers

Voor handige harry’s kan een energieverslindende woning opportuniteiten bieden. Zij kunnen goed onderhandelen over de prijs. Vastgoed blijft een goede investering op lange termijn. Door de demografie en de gezinsverdunning is er in België nood aan nog een paar 100.000 extra woningen gedurende de komende vijftig jaar. Er is wel een belangrijke nuance: enkel de markt van de woningen voor singles zal nog groeien.

Bron: CIB

 

 

OP ZOEK NAAR EEN BETROUWBARE IMMO MAKELAAR IN ANTWERPEN, GENT, LOKEREN, DENDERMONDE, SINT-NIKLAAS OF BEVEREN? 

Neem vandaag nog contact met één van onze immokantoren te AntwerpenGent,LokerenDendermonde of Beveren.

Vragen voor één van onze experten?

Neem contact op en we helpen je graag verder.

Contacteer ons
download grid_on Created with Sketch. Created with Sketch. volume-mute2 volume-medium