Gratis schatting

Wat zijn de vierkante meter prijzen in Antwerpen

Wie in de vijf Vlaamse provinciehoofdsteden op zoek gaat naar een appartement zal gemiddeld gezien het minst neertellen in Antwerpen. Uiteraard zijn er per wijk grote verschillen.

Wat zijn de vierkante meter prijzen in Antwerpen Wat zijn de vierkante meter prijzen in Antwerpen

PRE-CORONA : HUIZENMARKT ANTWERPEN IN 2019

Wie in de vijf Vlaamse provinciehoofdsteden op zoek gaat naar een appartement zal gemiddeld gezien het minst neertellen in Antwerpen. Uiteraard zijn er per wijk grote verschillen. Voor een appartement in de begeerde delen van het Stadscentrum betaal je iets meer dan 300.000€ gemiddeld. Sommige buurten trekken ook meer aan. In 2019 noteerden we ook een spectaculaire stijging met 22% van de vastgoedprijzen op Linkeroever. In vijf jaar tijd werd een flat er bijna 38% duurder. Intussen betaal je daar ook bijna 300.000€ gemiddeld voor een appartement. Dit is een gevolg van de vele nieuwbouwprojecten op Linkeroever, die de gemiddelde prijs omhoog trekken. Nieuwbouw is nu eenmaal duurder dan bestaande appartementen. In Borgerhout en Merksem lagen de prijzen voor een appartement dan een stuk lager dan het gemiddelde.

Op de notarisbarometer kan je volgend overzicht terugvinden van de gemiddelde verkoopprijzen van appartementen in Antwerpen 1 (postcode 2000), Antwerpen 5 Linkeroever (postcode 2020), Antwerpen 7 (postcode 2018), Antwerpen 2 (postcode 2020), Berchem (postcode 2600), Antwerpen 6 (postcode 2060), Antwerpen 3 (postcode 2030), Hoboken (postcode 2660), Wilrijk (postcode 2610), Borgerhout (postcode 2140) en Merksem (postcode 2170):

De Antwerpse huizen waren het duurst in de zone 2020 omdat in de wijk ‘Den brandt’ de duurste, grote huizen staan ingeplant. Aangezien deze wijk zich ook uitstrekt over een deel van Wilrijk, verklaart dit ook de grote prijsstijging in Wilrijk. Omgekeerd waren de huizen het goedkoopst in Hoboken. Als we een vergelijking maken over de afgelopen 5 jaar dan zien we dat de prijzen ten oosten van de Leien en ten Noorden van de Gemeente- en de Carnotstraat het meest zijn gestegen. Dit is ook een gevolg van de nieuwbouwprojecten die deze minder aantrekkelijke buurten opwaarderen. Panden raken er snel verkocht omdat ze dicht bij het centrum liggen en ze verwachten dat de opwaardering zich verder zal doorzetten.

Op de notarisbarometer kan je volgend overzicht terugvinden van de gemiddelde verkoopprijzen van huizen in Antwerpen 1 (postcode 2000), Antwerpen 5 Linkeroever (postcode 2020), Antwerpen 7 (postcode 2018), Antwerpen 2 (postcode 2020), Berchem (postcode 2600), Antwerpen 6 (postcode 2060), Antwerpen 3 (postcode 2030), Hoboken (postcode 2660), Wilrijk (postcode 2610), Borgerhout (postcode 2140) en Merksem (postcode 2170):

HUIZENPRIJZEN ANTWERPEN IN 2020

De coronacrisis heeft in het tweede trimester van 2020 voor een vertraging van de vastgoedmarkt in het hele land gezorgd. In de tweede jaarhelft daarentegen, na de semi-lockdown, waren kopers weer zeer actief op de vastgoedmarkt, mede dankzij de lage rentevoeten. Dit leidde tot een inhaalbeweging met als gevolg ook prijsstijgingen.

Als we de algemene vastgoedtendenzen in 2020 bekijken voor provincie Antwerpen, zien we dat de immo prijzen als volgt zijn gestegen met :

  • 1,7% voor een open bebouwing 
  • 6,6% voor een gesloten bebouwing of halfopen bebouwing
  • 4,7% voor een appartement 

HOEVEEL IS EEN GEMIDDELD HUIS OF APPARTEMENT IN ANTWERPEN WAARD?

Volgens de Notarisbarometer is een huis in provincie Antwerpen gemiddeld 327.577€ waard. De waarde van de huizen steeg, op 4 jaar tijd, met 20,6%. Voor een appartement tel je gemiddeld 230.983€ neer. De waarde van de appartementen steeg, op 4 jaar tijd, met 19,1%. 

De verdeling van de markt huizen/appartementen in Antwerpen ziet er als volgt uit:

  • 67,8% huizen
  • 32,2% appartementen

De gemiddelde leeftijd van kopers in Antwerpen is 41 jaar.

INVESTERINGSVASTGOED BRENGT HET MEESTE OP IN ANTWERPEN

Volgens de Tijd steeg de gemiddelde huurprijs voor een appartement in Antwerpen vorig jaar met 4% tot 822 euro. Antwerpen is dus de duurste provinciehoofdstad om te huren. Als men bijvoorbeeld vergelijkt met investeringsvastgoed in de stad Gent, blijkt dat de aankoop van een gelijkaardig appartement minder duur is dan in Gent maar wel meer huur opbrengt. Als je dus alle factoren bekijkt, kan je best je geld investeren in een goed gelegen appartement in Antwerpen. 

PROGNOSE VASTGOEDPRIJZEN 2021

Voor 2021 blijven analisten voorzichtig en voorspelt men een stijging van 1-2%. Na de opheffing van de eerste lockdown in 2020 was er een rush op vastgoed en bijhorende prijsstijging. Wellicht zal na de opheffing van de lockdown in 2021 de vraag ook het aanbod overstijgen en op korte termijn zorgen voor een substantiële prijsstijging, die zich nadien zal uitvlakken.

Vastgoed is in de laatste vijf jaar 20% duurder geworden en banken zijn strenger geworden. Sommige experts verwachten dat er meer kandidaat-kopers van een eerste woning zullen moeten afhaken.

Er wordt geen instorting van de markt gevreesd. Er zijn nog tal van andere factoren die de woningmarkt ondersteunen: de lage rente, het spaarboekje dat niets meer opbrengt, de afkeer bij investeerders voor de rollercoaster op de beurzen en de passie van Vlamingen om te bouwen.

Vragen voor één van onze experten?

Neem contact op en we helpen je graag verder.

Contacteer ons
download grid_on Created with Sketch. Created with Sketch. volume-mute2 volume-medium